Opetuslautakunnan sd-ryhmä: kaupungin oman varhaiskasvatuksen kiihtyvä alasajo pysäytettävä

Kannanotot

Tiedote 1.10.2014

Kasvatus- ja opetuslautakunnan sd-ryhmä on huolissaan suuntauksesta, jolla yhä kiihtyvämmässä määrin ollaan siirtämässä varhaiskasvatusta kunnallisesta tuotannosta yksityiselle. Demarien mukaan yksi esimerkki asiasta todettiin lautakunnan keskiviikon kokouksen esityslistalta. Palveluseteleitä ollaan tänä vuonna myöntämässä 750 000 eurolla yli budjetoidun, oman toiminnan alittaessa budjettinsa samalla summalla.

– Mikäli uudistamisohjelmaan kirjatut 500 paikan siirtäminen vielä lisäksi omasta toiminnasta yksityiselle puolelle, tulee se tarkoittamaan kunnan omien olemassa olevien päiväkotien alasajoa, varoittaa lautakunnan varapuheenjohtaja Mari-Elina Koivusalo (sd.)

Sd-ryhmän mukaan aikataulu on muutoksessa niin nopea, ettei 500 paikkaa saataisi siirrettyä sitä mukaa kun palvelutarve kasvaa, vaan siirto tapahtuu kertarysäyksellä niin, että omiin päiväkoteihin laitetaan lappuja luukulle.

Valtuusto linjasi uudistamisohjelman yhteydessä, ettei mitään siirtoja tehdä ennen kuin on tarkalleen selvitetty oman tuotannon ja yksityisen varhaiskasvatuksen kustannuserot. Selvitystä odotellaan yhä, mutta sd-ryhmä pelkää, että se tulee olemaan ideologisesti värittynyt yksityisen päivähoidon hyväksi.

– Vain kunnallisessa varhaiskasvatuksessa järjestetään vuorohoitoa, hoidetaan erityistä tukea tarvitsevat ja maahanmuuttajataustaiset lapset. Nämä tosiseikat unohtuvat usein laskelmissa ja niin ei saa nyt käydä.

Sd-ryhmä on huolissaan myös siitä, että kaupunki kohtuuttoman suurilla sisäisillä vuokrilla nostaa varhaiskasvatuksen kokonaiskustannuksia. Tämä on kuitenkin rahan siirtämistä taskusta toiseen ja siitä kärsivät lapset kun sivistystoimiala samalla joutuu sopeuttamaan toimintaansa. Sama ongelma on muussakin opetuksessa.