6 pointtia Turun vuoden 2021 budjetista

Eilen ei kaupunginvaltuuston kokouksessa kattokruunut kimaltaneet kun kokoustimme Teamsin välityksellä kuka missäkin. Hiukan tiistain puolella saatiin äänestysten jälkeen Turulle budjetti vuodeksi 2021. Kaupunginjohtajan esitykseen tehtiin useita muutoksia ja parannuksia, joihin pääsimme yhteisymmärryksessä muiden kuin vasemmistoliiton ja perussuomalaisten kesken. Tässä muutama nosto talousarviosta ja siihen eilen tulleista muutoksista:

  1. varhaiskasvatuksen ja opetuksen tasoa ei heikennetä ensi vuonna. Budjettiin lisätty miljoona takaa sen, että henkilöstövähennyksiä ei tehdä. Vasemmistoliiton mukaan heikennyksiä tulisi 5,5 miljoonan edestä ja lapsilta viedään lihapullatkin lautaselta. Tämä ei pidä mitenkään paikkaansa. Tänä vuonna sivistystoimialalla alitetaan budjetti vähintään 3,5 miljoonalla sellaisten muutosten vuoksi, jotka voidaan ensi vuoden budjetistakin ottaa pois. Lisäksi lautakunnan alkuperäisessä talousarvioesityksessä oli 700 000 laskuvirhe ja hieman voidaan juustohöylällä sopeuttaa sieltä täältä palvelutason mitenkään kärsimättä. Turkulaiset lapset ja nuoret saavat ensi vuonna aivan entisen tasoista varhaiskasvatusta ja opetusta eli oikein hyvää. Keväällä toki vielä koronarahoilla parannettuna. Eikä lihapullia vähennetä, vaan ateriasäästöt syntyvät siitä, että poissaolojen aikana aterioita ei toimiteta eikä laskuteta. Kaikki voittaa ja hävikki pienenee.
  • Mielenterveyden matalan kynnyksen palvelujen laajentamiseen lisättiin 1,1 miljoonaa. Korona -aikana ja muutenkin pitää mielenterveyspalveluita saada nopeasti ja matalalla kynnyksellä, jotta tilanteet eivät kriisiydy. Tämä on paitsi inhimillisesti, myös taloudellisesi äärimmäisen tärkeää.
  • Joukkoliikenteen säästötavoitetta pienennettiin kahdesta miljoonasta 0,3 miljoonaan. Korona on ajanut joukkoliikenteen ahdinkoon, mutta emme halua romuttaa upeaa Föliämme koronan vuoksi.
  • Liikuntapaikkamaksujen ulottamisesta lasten ja nuorten harrastustoimintaan luovuttiin. Tärkeä, tärkeä arvovalinta. Lasten harrastusmahdollisuuksia pitää lisätä eikä heikentää.
  • Hyviä uutisia Pohjois-Turkuun! Jäkärlän VPK:n uudien tilojen investointimahdollisuutta aletaan selvittää. Jäkärlän VPK on yksi maakunnan kiireisimmistä sopimuspalokunnista ja Pohjois-Turku kasvaa kohisten. Tilat pitää päivittää sellaiseksi ettei toiminta mitenkään vaarannu.
  • Vielä veroista. Kuntaveroa ei koroteta, mikä on erinomaista. Sopeuttamisohjelman toteutus on kesken ja veronkorotus laiskistuttaisi rakenteellisten uudistusten läpiviemistä. Meidän pitää tehdä asioita paremmin.

Kommentit

Jätä kommentti