Artukaisten liikuntakeskuksesta

Maanantaina Turun valtuusto päätti Artukaisten liikuntakeskuksen toteuttamisesta ja toteuttamismallista. Tämä hanke tipahti melkoisen nopealla aikataululla valtuuston päätettäväksi ja aihe oli tiiviisti otsikoissa parin viikon ajan. Kyse on lyhykäisyydessään siitä, että Turku vuokraa Messukeskuksen liikuntakäyttöön yksityiseltä kiinteistösijoittajalta, joka ensin peruskorjaa kiinteistön.

Messukeskuksen yhteyteen nousee myös uusi jäähalli kaupungin oman yhtiön rakentamana. Tämä korvaa Impivaaran jäähallin.

SDP:n valtuustoryhmä hyväksyi hankkeen esitetyssä muodossa pitkän pohdinnan ja lisäselvitysten jälkeen. Vielä viime viikolla kaupunginhallituksessa päästimme esityksen etenemään ehdolla, että saamme lukuisiin kysymyksiimme vastauksia ennen valtuuston kokousta. Kysyimme hankkeen taloudellisesta kannattavuudesta omaan taseeseen tehtynä, kaupungin korjausvastuista, jääolosuhdetilanteesta, seurojen osallistamisesta, tulevaisuuden näkymistä 10 vuoden vuokrasopimuksen jälkeen, naapurikuntien osallistumismahdollisuudesta hankkeeseen, liikuntakeskuksen operoinnista, nykyisten tilojen vuokrasopimuksista ja joukkoliikenneyhteyksistä. Saimme kattavat ja asiaa selkiyttävät vastaukset näihin.

Lopulta kävi selväksi, että palauttamisen takana ei ollut enemmistöä ja hankkeen turha viivyttäminen olisi voinut olla kohtalokasta mm. siksi, että Impivaaran jäähalli on ympäristöterveydenhuollon päätöksellä menossa käyttökieltoon viimeistään keväällä 2026. Uusi jäähalli ei lähde toteutumaan Artukaisiin Messukeskuksen D-hallin paikalle ilman, että Messukeskus myydään ja korjataan liikuntakäyttöön. Sellaista tilannetta ei voi tulla, että meillä olisi kahden jääradan vajaus alueella jopa kuukausia.

Päätöksen liikuntapaikkojen keskittämisestä Artukaisiin olemme tehneet jo keväällä 2022. Lisäksi ajatus liikuntakeskuksesta, missä toimii monia eri lajeja ja jossa on myös seminaaritilaa ja ravintola, on erittäin kannatettava ja tervetullut. Runkobussilinjasto ja sen kehittäminen edelleen alueella tuo myös joukkoliikenneyhteydet paremmin Artukaisiin – tämän hyvästä toteutumisesta on toki huolehdittava jatkossa!

Suurin ongelma oli siis kysymys siitä, miksi vuokraamme tilat yksityiseltä kiinteistösijoittajalta. Se onkin hyvä kysymys. Jos kaupunki ostaisi Messukeskuksen ja saneeraisi sen itse, hanke VOISI kääntyä kannattavaksi kaupungille kymmenen vuoden jälkeen. Toisaalta riskit vanhan kiinteistön muokkaamisessa ovat suuret ja aina kaupunki ei ole näissä onnistunut. Myös kiinteistöjen hoito on meillä ollut luokatonta, jonka näemme jatkuvana purkamis- ja uudisrakentamistarpeena. Tietysti hankkeen toteuttaminen kaupungin oman yhtiön taseeseen olisi vähentänyt tätä riskiä. Riski tässä on kiinteistön ostavalla sijoittaja Vaisteellakin. On myös muistettava, että joistakin julkisuudessakin olleista väärinkäsityksistä poiketen ei kaupunki myy Messukeskusta vuokraa takaisin, sillä Turku omistaa Messukeskuksesta tällä hetkellä hädin tuskin kymmenesosan. Meidän olisi pitänyt siis alkajaisiksi ostaa koko kiinteistö.

Hankkeen toteuttamismallia perusteltiin sillä, että olemme liikuntaverkkolinjausten yhteydessä päättäneet, että liikuntapaikkoja rakennetaan jatkossa pääsääntöisesti yksityisin (seuravetoisina) hankkeina ja kaupunki maksaa vuokra-avustusta 70%. Itse olen sitä mieltä, että tätä linjausta olisi voitu rikkoa tässä hankkeessa (ja toteuttaa omaan taseeseen) koska tässä mallissa ei myöskään seurat vuokraa tilaa suoraan, vaan kaupunki vuokraa tilat Vaisteelta ja jatkovuokraa ne seuroille. Huomioksi, että kaupunki perii olosuhteista seuroilta samat maksut kuin kaupungin tiloista – sijoittaja ei niitä seuroille määritä!

Summa summarum, SDP:n ryhmä hyväksyi hankkeen pitkällisen pohdinnan jälkeen ”pitkin hampain”. Jos aikaa olisi ollut enemmän eikä jäähallikytkös niin suuri, olisimme varmaan vielä selvittäneet perusteellisesti kaupungin omaan taseeseen/yhtiön taseeseen tekemisenkin. Mutta tässä tilanteessa turha viivytys tai uhka hankkeen kaatumisesta tässä muodossa ja pitkän prosessin aloittaminen alusta olisi ollut todella huono asia. Lisäksi vaadimme, että seuroja kuullaan tässä kaupungissa jatkossa paremmin ja liikuntapaikkarakentamisen linjauksista (ja koko kokonaisuudesta) ja niiden toteuttamismahdollisuuksista käydään perusteellinen keskustelu jo ensi keväänä.

Kommentit

Jätä kommentti