HYVINVOINNIN UUSI AIKA -Ehdolla aluevaltuustoon

Tänään on tasan vuosi siihen, kun sosiaali- terveys- ja pelastuspalvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle. Muutos on valtavan suuri ja historiallinen. Siirrymme aivan uuteen aikaan ja toimintatapaan. Otetaan se mahdollisuutena tehdä asioita paremmin – niin että jokainen ihminen saa apua sitä tarvitessaan.

Yli vuosikymmenen sorvattu sote-uudistus on valitettavasti jättänyt vuosien kehittämisvajeen palvelusektorillemme ja nyt kohdattu koronakriisi on ollut viimeinen isku systeemin toimivuudelle. Budjetit paukkuvat, kiireetöntä palvelua ei kaikkialla saa, mielenterveyspalvelujen kysyntä on räjähtänyt, lastensuojelu on jatkuvasti kuormittunut. Toisaalta, meillä on myös esimerkkejä siitä, miten jossain on onnistuttu perusterveydenhuollon jonojen purussa, toisaalla lastensuojelun ennaltaehkäisevässä työssä – ja erikoissairaanhoitomme on maailman huippua. Se mikä jo jossain toimii hyvin, ei saa sote-uudistuksessa vaarantua, mutta kaikki se missä olisi parannettavaa, on nyt suurempien hartioiden kannattelemana mahdollisuus laittaa kuntoon. On siis hyvä, että sote-uudistus vihdoin toteutuu vuosikausien vatvomisen jälkeen. Uusia hyvinvointialueita päästään rakentamaan osin puhtaalta pöydältä – siinä piilee suuri mahdollisuus tehdä uutta, parempaa ja toimivampaa.

Nyt valittava aluevaltuusto tulee olemaan tärkeässä asemassa uuden hallinnon ja uusien palvelujen rakentamisessa. Alusta asti on kunnianhimon tason oltava korkealla ja mielessä kirkkaana se, miten palvelut saadaan ajan myötä rakennettua tehokkaiksi, toimiviksi ja vaikuttaviksi. Koska hyvinvointialueen itsehallinto on rajallista ja rahoitus tulee kokonaan valtiolta, on hyvinvointialueen rakennettava toimivaksi sen minkä se voi. On selvää, että vuoden 2023 alusta hyvinvointialueille palvelut siirtyvät pitkälti sen tasoisina kuin ne tänä vuonna kunnissa ovat. Perusta jatkotyölle on kuitenkin tehtävä ensi vuoden aikana huolella – hallintosääntö, organisaatiorakenne ja hyvinvointialueen johto. Niistä muodostuvat pelimerkit seuraaville vuosille.

Tärkeää on tietysti se, että hyvinvointialue – yhteistyössä kuntien kanssa, hoitaa asiat ensi vuoden aikana niin, että tavallinen palveluja tarvitseva kansalainen ei huomaa järjestelmän muutosta vuoden 2023 alussa. Muutoksen ja siirtymän uuteen aikaan on oltava hallittu. Sen jälkeen toivottavasti voidaan toden teolla alkaa tehdä muutosta näkyväksi. Muutosta parempaan.

Kommentit

Jätä kommentti