Konserttitalon peruskorjaus on mahdollisuus tehdä isoa ja kaunista

Turun konserttitalon peruskorjaus sai alkusysäyksensä viime syksyn talousarvioneuvotteluissa, ja nyt lähes kaikkien puolueiden vaaliohjelmassa konserttitalo saa erityishuomionsa.

Turussa on myös haikailtu kulttuurikaupungin arvoon sopivaa Musiikkitaloa, mutta toistaiseksi ajatukset eivät ole edenneet. Monet haikailevat ns. Hämähäkkitontille ja sen kallioon louhittavaa Musiikkitaloa.
Konserttitalossa ja sen ympäristössäkin olisi paljon mahdollisuuksia, jos uskalletaan piirtää isolla pensselillä. Ja aletaan kutsua sitä modernisti Musiikkitaloksi.

Konserttitalon takana – kukkulalla – on Turun Ammatti-instituutin käytössä oleva Aninkaisten koulutalo. Se on tulossa vähintään täydellisen peruskorjauksen alaiseksi lähivuosina. Sen voisi myös purkaa, sillä ammatilliselle koulutukselle valmistunee ensi vuosikymmenen alussa kampusalue Peltolaan.
Näin ollen Musiikkitalolle tulisi hulppeasti lisätilaa mäestä ja mäen päältä.

Toisaalta Musiikkitalon ympäristö ei ole nyt lainkaan houkutteleva. Puutori on kaukana torimaisuudesta ja joka kutsuu sitä viihtyisäksi, valehtelee. Toisaalta Aninkaistenkatu on vilkkaasti liikennöity ja ilmanlaatu usein todella huono.

Entä jos Puutorista tehtäisiinkin puistomainen tapahtumatori? Istutuksia, viherseiniä, esiintymislava – Musiikkitalon kesäiltojen ulkoilmakonsertteja varten.

Ja entäs autoliikenne? Vedetään Ainkaistenkadun autot tunneliin Tuureporinkadun kohdalta ja ne palaavat maanpinnalle ennen kuin kääntyvät Yliopistonkadulta kohti tulevan Toriparkin sisäänkäyntiä tai jatkavat matkaa joen yli. Maariankadun ja Sibeliuksenkadun voisi Puutorin kohdalta muuttaa kävelykaduiksi, ja parkkipaikatkin olisi kätevästi jo valmiina maan alla.

Tapahtumapuisto Musiikkitaloineen Aninkaistenmäellä olisi lähellä tulevaa matkakeskusta, lähellä jokirantaa ja lähellä Kauppatoria. Nyt meillä on vain kuihtunut Puutori paraatipaikalla.

Rohkeaa kaupunkikehitystä Turku tarvitsee, uskalletaan siis tehdä sitä!

Kommentit

Jätä kommentti