Koronakriisiä ei saa maksattaa lapsilla ja nuorilla

Koronaepidemia on ollut läsnä yhteiskunnassamme kohta vuoden päivät. Taudista ja tartuntamekanismeista on opittu ja paljon hyvää on tehty epidemian hillitsemiseksi sekä sen myötä yritysten tukemiseksi. On kannettu huolta siitä, että yrityksillä on edellytykset toipua rajoituksista, mikä on ymmärrettävää. 

Koronavirustauti ei ole ollut missään vaiheessa vaaraksi lapsille tai nuorille, mutta koronaepidemian hoidolla uhkaa olla vakavia vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin. Nyt tulisi kiireesti pohtia, mitkä rajoitustoimet lasten ja nuorten osalta ovat ylipäätään välttämättömiä ja miten heihin kohdistuneita vaikutuksia aletaan pikimmiten korjata. 

Viime keväänä suurin osa lapsista ei päässyt varhaiskasvatukseen ja hyvin harva pysyi lähiopetuksen piirissä. Toisen asteen opiskelijoiden etäopetus on jatkunut laajamittaisesti koko syksyn ja talven ajan. Viimeisimpänä osa kunnista kielsi myös lasten harrastustoiminnan. 

On käsittämätön yhdistelmä, jonka kohtaamme arjessamme: aikuinen voi lähetä kauppakeskukseen nauttimaan kahviloista, mutta lasten leikkipaikat ovat kiinni. Aikuinen voi mennä baariin laulamaan karaokea, mutta toisen asteen opiskelijat eivät pääse kouluun. Aikuinen voi mennä yksityiselle kuntosalille, mutta lasten harrastustoiminnan turvallisuus kyseenalaistetaan.  

Lisäksi neuvolapalveluita ja kouluterveydenhuoltoa on heikennetty huomattavasti – jotta esimerkiksi yökerhoissa tai yksityisbileissä tapahtuneiden joukkoaltistumisien tartunnanjäljityksiin saadaan lisäresursseja! Koronaepidemian ehkäisyyn ei nyt osallistuta tasapuolisesti, vaan suhteettoman suuren vastuun kantavat lapset ja nuoret. 

Koska hallitus on voimakkaasti elvyttänyt, tukenut yrityksiä ja kuntia, on valtio velkaantunut kuluneen vuoden aikana ennätyksellisesti. On alkanut kuulua vaatimuksia, että leikkauslistojen valmistelun pitäisi alkaa. Olisi katastrofaalista, jos seuraavaksi päätettäisiin taloutta tervehdyttää leikkaamalla lasten, nuorten ja perheiden palveluista tai mistään kohdasta koulutusketjuamme. Koronakriisiä ei saa maksattaa lapsilla ja nuorilla, ei kerran eikä varsinkaan kahta kertaa.  

Kun koronaepidemia vielä ainakin kevään ajan jatkuu, on varmistettava, että kaikki muut rajoitustoimet otetaan käyttöön ennen kuin lasten ja nuorten elämää rajoitetaan. Toinen aste tulisi palauttaa lähiopetukseen välittömästi; kasvomaskit on todettu toimiviksi perusopetuksessakin. Harrastustoimintaa tulee viedä kouluihin ja varmistua, että jokaisella lapsella on mielekäs harrastus. Koulutyötä on vahvistettava ja aikuisten määrää lisättävä. Korona-ajan tukirahoitusta tulee jatkaa ainakin vuodella. 

Suomi selviää kriisistä parhaiten varmistamalla, että sen negatiiviset vaikutukset jäävät mahdollisimman lyhytaikaisiksi. Lasten ja nuorten hyvinvointiin sekä osaamiseen panostaminen ovat tukevin perusta maamme tulevalle menestykselle. 

Kommentit

Jätä kommentti