Lyseon, Juhana Herttuan ja Luolavuoren koulujen väistötilat

Puheenvuoro kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.4.2020

Olisi toivottavaa, että aivan hetkeen ei meille tällaista vastaavaa tilannetta tule etteen, jossa samaan aikaan joudumme etsimään peräti kolmelle koululle väistötiloja. Valitettavasti kuitenkin pelkään, että väistötilatarpeita on tulossa lähiaikoina lisääkin, kun kuntokartoitukset kiinteistöissämme vihdoin etenevät.

On kurja tilanne, että tällaiset tilanteet tulevat usein kovin nopealla aikataululla, jos ovat tullakseen. Peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeita olisikin aina vietävä määrätietoisesti eteenpäin aikataulussaan, jotta tällaiset yllätykset minimoitaisiin ja väistötilaratkaisut olisivat hallittuja. Ikävä kyllä näin tämä ei läheskään aina mene.

Koulutiloja koskevissa päätöksissä on aina etusijalla oltava koulua käyvät lapset ja nuoret sekä tiloissa työskentelevät. Ensi elokuun puolivälissä on lapsilla oltava terveelliset ja turvalliset tilat koulunkäyntiä varten. Siksi nyt ei olekaan aikaa hukattavaksi ja onneksi olemme saaneet tämän kokonaisuuden valtuuston käsittelyyn sujuvasti ja nopeasti.

Valitettavaa kyllä, jälleen joudumme tyytymään parakkiratkaisuihin, vaikka ne eivät ihanteellisia olekaan. Parakit ovat aina kovin kalliita vuokraratkaisuja ja toteutuakseen ne jättävät alleen kaupunkilaisille tärkeitä ulkoliikuntapaikkoja samalla kun myös koulujen liikuntasalit menevät käyttökieltoon.  SDP:n mielestä myös tähän tulisi löytää ratkaisuja koulutilojen korvaamisen lisäksi.

Sitten muuta sana nyt käsillä olevista kohteista.

Juhana Herttuan koulurakennus on vanha ja odottanut peruskorjausta vuosia. Nyt tulisi tarkasti harkita, olisiko pidemmällä aikavälillä kuitenkin tarkoituksenmukaisinta hylätä Juhana Herttuan peruskorjaaminen ja toteuttaa etupainotteisesti Linnakaupunkiin suunniteltu monitoimitalo. Alueen kehittyminen on hyvässä vauhdissa ja monitoimitalo tukisi sitä entisestään ja vähentäisi investointi- ja peruskorjaustarpeita toisaalla.

Sitten Lyseosta. Runosmäessä lapset ovat joutuneet muuttamaan muutama vuosi sitten Runosmöen koulusta Kärsämöen kautta Lyseoon. Nyt sekin menee alta, mikä on monin tavoin anteeksiantamatonta. Lyseo on kaikilla mittareilla vielä melko uusi rakennus, 26-vuotias. Herää jälleen kysymys siitä, miten ja millä laatutasolla meillä oikein rakennetaan ja ennen kaikkea, miten hoidamme valtavaa kiinteistöomaisuuttamme? Ilmeisesti emme lainkaan hyvin ja  SDP:n ryhmä vaatii, että tähän on todella saatava muutos. Kun ongelmia kiinteistöjen kunnossa huomataan ja raportoidaan, on niiden alkuperä selvitettävä ja korjaustoimiin ryhdyttävä välittömösti. Meillä ei ole varaa rakentaa jokaista koulua uudestaan parinkymmenen vuoden välein, eikä näin saisi käydä yhdenkään rakennuksen kohdalla.

Ylipäänsä koulujen äkillinen sulkeminen on aina ikävä tilanne. Tänäänkin käsittelyssä olevat tilakysymykset koskevat yli tuhatta – kyllä, yli tuhatta – turkulaista lasta ja nuorta. Heidän arkensa on järkkynyt tänä keväänä jo melkoisesti etäopetukseen siirtymisen johdosta. Nyt mullistukset tulevat jatkumaan ensi syksynä ja luolavuorelaisten kohdalla vielä seuraavanakin. Ehdottomasti kaupunki on asukkailleen velkaa sen, että tällaisia tilanteita ei ylipäänsä pääsisi syntymään vaan meillä lasten, nuorten ja perheiden aivan keskeisimmät palvelut pysyisivät paikallaan terveellsissä ja turvallisissa tiloissa, aluiedensa asukkaiden ulottuvilla ilman yhtäkkisiä kompromissiratkaisuja.

Kommentit

Jätä kommentti