Miksi Turun neuvolat potevat edelleen koronaa?

Turussa lasten neuvolapalveluja supistettiin rankasti keväällä koronaepidemian vyöryessä päälle. Kaikki yli 1,5 vuotiaat jäivät ilman neuvolatarkastuksia, neuvoloiden toimipisteitä suljettiin eikä alueellinen tasa-arvo toteutunut sinne päinkään.

Tilanteen luvattiin palaavan normaaliin 24.8. alkaen.

Uusi normaali Turun neuvoloissa tarkoittaa mm. sitä, että 2-vuotiaiden neuvola toteuteaan etäryhmäkeskusteluna ja mittojen ottamista varten varattavalla pikaisella vastaanottokäynnillä. Viisivuotiaalle voi varata puhelinajan mutta vastaanottoa ei ole.

Samalla monet tarkastukset ovat jääneet kevään aikana välistä ja perheet ja lapset ovat poikkeusolosuhteiden vuoksi todella kovilla. Tukea tarvitaan entistä enemmän kun monessa perheessä arki heitti täyden voltin niin päiväkotien, koulujen, työpaikan kuin taloudellisen turvan ja tulevaisuuden näkymien suhteen. Lisäksi selviytymiskeinoja on pitänyt pohtia ja löytää yksin, mihin kaikilla ei voimavarat riitä.

Nyt neuvolapalvelut tulisi saada vähintäänkin normaalille tasolle, mieluummin sen yli jotta hoitovelka saadaan kurottua umpeen.

THL on ollut ohjeistuksissaan tiukka ja nopealla vilkaisulla voi todeta että Turku viis veisaa THL:n linjauksista.

”Palvelujen toteuttamisessa huomioidaan alueellinen epidemiatilanne. Asiakkailla on kuitenkin aina oikeus lakisääteisiin ehkäiseviin palveluihin. Epidemiatilanteessakaan perustason sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja ei voida heikentää, eikä niiden viivästyminen saa vaarantaa kenenkään arjessa selviytymistä ja turvallisuutta.”

Lisäksi THL yksiselitteisesti linjaa, että vaikeassakin paikallisessa epidemiatilanteessa myös ”leikki-ikäisten käynnit toteutetaan viiveettä, jotta lasten kasvun ja kehityksen häiriöt ja perheiden tuen tarpeet havaitaan ajoissa.”

Turussa, kuten muuallakaan Suomessa, ei ole tällä hetkellä vaikea epidemiatilanne ja vaikka vielä syksyllä näin olisikin, ei se saa vaikuttaa lasten ja perheiden neuvolapalveluihin. Jos Turku jatkaa nykyisellä palvelutasolla tai vieläpä epidemian pahentuessa palaa kevään tilanteeseen, voi olla varma että korona-kriisin jälkeen meillä on edessämme aivan toisenlaiset ongelmat. 

Lasten ja perheiden hyvinvoinnin kustannuksella ei saa koronaa hoitaa.

Kommentit

Jätä kommentti