Milloin Turun neuvolat toipuvat koronakriisistä?

Huhtikuussa ilmoitettiin, että Turussa neuvolapalveluihin voi varata aikoja vain äitiysneuvolaan ja ja ainoastaan alle 6kk ikäisille lapsille. Koska korona. Toki kerrottiin että yhteyttä voi ottaa jos jotain huolta on mutta määräaikaistarkastukset laitettiin siis isolta osalta pannaan. Varmaan pahimpaan epidemia-aikaan tämä ei juuri olankohautuksia kummempaa aiheuttanut.

Kriisi tuli ja meni, Suomi ja Turku avautui. Vaan eipäs neuvolat. Tästä viikosta alkaen tosin lasten määräaikaistarkastuksia on voinut varata 1,5 vuoteen asti. Tällä mennään elokuun loppuun asti. Lisäksi useampi neuvola pysyy kiinni, mikä vaikeuttaa monin tavoin odottavien äitien ja perheiden arkea. Anteeksiantamattoman surkeaan tilanteeseen on ajettu erityisesti Pohjois-Turku, sillä Maaria-Paattinen suuralueen kaksi neuvolaa on molemmat yhä suljettuna. Asiaa ihmetellessäni kerrottiin, ettei syy ole edes sinänsä koronassa vaan muussa. Eikö hyvinvointitoimiala osaa enää sijaisia palkata tai siirtää henkilöstöä jotta palvelut pyörivät edes jotakuinkin kattavasti? Itse kaksi lasta pyöräyttäneenä pohjoisturkulaisena pidän käsittämättömänä tilannetta jossa viimeisillään raskaana olevat äidit ja vastasyntyneet vauvat joutuvat viikoittain kulkemaan bussilla jonnekin päin kaupunkia kun omia palveluja ei ole. Tilanne on muutenkin ollut valmiiksi huono kun esimerkiksi Jäkärlän ja Yli-Maarian väliltä uupuu bussilinja. Pohjois-Turun neuvolapalvelut pitää käynnistää ensitilassa. Heti.

Kaiken kaikkiaan Turun neuvoloiden tilanne on nyt huolestuttava. Miten ja millä aikataululla syntynyt suma saadaan purettua ja paljonko viivästyy sellaisten asioiden huomaaminen mitä normaalilla neuvolakäynnillä voidaan huomata? Olisi mielenkiintoista tietää, missä ylipäätään tällainen linjaus on syntynyt, että koronaepidemian hoidon vuoksi lasten ja perheiden suuresti arvostama ja tarvitsema palvelu, suomalainen menestysinnovaatio – neuvolatoiminta – sysätään sivuraiteelle? Muissa kaupungeissa ei tällaista ole ollut.

Olen kysynyt, soittanut, viestittänyt näistä epäkohdista niistä vastaaville tahoille kaupungin hyvinvointitoimialalle. Valitettavasti vastauksia ei ole kuulunut.

Kommentit

Jätä kommentti