Mitä Petteri Orpo oikein tarkoittaa?

Valtiovarainministeri Petteri Orpo ottaa 25.2.2017 kantaa useissa maakuntalehdissä nykyiseen työmarkkinatilanteeseen. Kirjoituksessa on leivottu positiivinen vire ja valtiomiesmäinen ymmärrys asioita kohtaan – mutta lähempää tarkastelua se ei kestä eikä toivottavasti kovin moni aamukahvia siemaileva kansalainen näihin kokoomuksen pikkunäppäryyksiin lankea.

Ensinnäkin, viime viikot eivät ole olleet työmarkkinakentällä vain ”jännittyneitä”, vaan lähellä kaaosta EK:n yksipuolisen sodanjulistuksen seurauksena. Suhtautuisikohan valtiovarainministeri tilanteeseen yhtä ymmärtäväisesti jos ammattiyhdistysliike olisi käyttäytynyt samoin? Orpon mukaan jännitteet johtunevat siitä, että ”viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisen vaikeita”. Kyllä vain ovat olleet ja työntekijäpuoli ja valtiovalta on joustanut monessa: Kela-maksu, yhteisövero, sotu-maksu, työajan pidennys, lomarahojen leikkaukset yms. Ay-liike on toistaiseksi ollut Mauno Koiviston linjoilla: ei pidä provosoitua vaikka provosoidaan. Nyt EK heitti jälleen märän rätin työntekijäjärjestöjen kasvoille. Voi olla, että Hakaniemessäkin alkaa tulla mittakupissa reuna vastaan.

Orpo muistuttaa myös siitä miten taloutemme on sakannut ja kilpailukykymme romahtanut vuoden 2009 jälkeen. Niinpä, Suomen kilpailukyvyssä on kerran aidosti tapahtunut notkahdus ja se tapahtui vuonna 2008 kun Kokoomus osti eduskuntavaaliääniä lupaamalla yltiösuuret palkankorotukset Sari Sairaanhoitajalle ja lupausten pitämisen jälkeen omiaan vaati myös Ville Vientisektorilainen. Tästä voimme ottaa opiksi sen, että työmarkkinajärjestöt neuvotelkoot niille kuuluvat asiat keskenään. Olemme Kreikan tiellä jos vaaleissa poliittiset puolueet alkavat käymään huutokauppaa siitä kuka tarjoaa kenellekin eniten palkkaa. Seuraava suuri työmarkkinahäiriö nähtiinkin Suomessa vuonna 2015 kun porvarihallitus alkoi sooloilla pakkolakipakettiensa kanssa työmarkkinajärjestöjen ohi.

Orpo kirjoittaa myös täysin epäjohdonmukaisesti: hänen mukaansa kiky-sopimuksen ikäviä heikennyksiä tarvittiin jotta pärjäämme hintakilpailukyvyssä Saksaa, Ruotsia ja Viroa vastaan. Kahden ensin mainitun kanssa pärjäsimme jo ennen kiky-sopimusta, mutta että Viroa vastaan? Viron tilastokeskuksen mukaan keskiverto virolainen tienasi vuonna 2016 1129 euroa kuukaudessa. Esimerkiksi opetustyötä tekevien keskipalkka on 816 euroa kuukaudessa. Haluaako suomalainen opettaja lähteä kokoomuksen viitoittamalle tielle ja pärjätä palkkavertailussa virolaiskollegalleen?

Jos Orpo haaveilee meidän pärjäävän tässä kisassa Viroa vastaan, on suomalaisten romutettava niin elintasonsa kuin hyvinvointivaltionsakin.

Toisaalta Orpo sanoo heti perään, että ”Suomen ei pidä edes yrittää pärjätä globaalisti matalalla työn hinnalla tai työviikon pituudella…. Suomi pärjää tulevaisuudessakin laadulla”. Valtiovarainministerille tiedoksi, että laatua ei varsinaisesti paranna miljardiluokan koulutusleikkaukset ja niiden kohdentuminen suhteellisesti suurimmalta osalta ammatilliseen koulutukseen. Tämä on se kohta jossa kaivataan hallitukselta arvovalintoja ja puuttumista tilanteeseen, työmarkkinajärjestöt eivät suomalaista laatua kykene rahoittamaan.

Valtiovarainministeri ottaa kantaa myös työnantajajärjestöjen lempilapseen, paikalliseen sopimiseen. Orpo kirjoittaa näin: ” Työpaikkakohtaisen sopimisen lisääminen olisi myös työntekijöiden etu. Työpaikkoja voitaisiin turvata, joustavuutta lisätä ja palkatkin saattaisivat nousta kilpailukyvyn parantuessa. Työehtosopimus olisi aina perälauta, jonka mukaan mennään, jos sopuun ei päästä. Kukaan ei pääsisi sanelemaan.” Kysyisin nyt arvoisalta ministeriltä, miten tämä poikkeaa nykytilanteesta? Ei mitenkään. Työpaikoilla voidaan jo nyt sopia hyvin joustavasti työehtosopimusten asettaessa vain minimin. Joko ministeri Orpo ei tiedä tästä, tai sitten hän yrittää sumuttaa tavallista työntekijää, sillä työnantajajärjestöjen lähtökohta paikalliseen sopimiseen on nimenomaan ollut se, että työehtosopimukset voidaan alittaa. Sillä se Vironkin palkka- ja työehtotaso voitaisiin saavuttaa!

Kommentit

Jätä kommentti