Puhe Varsinais-Suomen Sdp:n piirikokouksessa 14.4.2018

Koska olemme rohkea ja positiivisesti eteenpäin menevä liike, ajattelin ensin puhua täällä Varsinais-Suomen kiihtyvästä kasvusta ja siihen vastaamisesta. Mutta kun maamme hallitus ei ymmärrä tulevaisuudesta saati eteenpäin menemisestä mitään, on itsekin pakko heittää positiivisuus nyt syrjään, ainakin siksi kunnes nämä onnettomat sote- ja maakuntauudistus saadaan kuopattua.

Aika monessa piirikokouksessa on jo puhuttu sotesta ja maakuntauudistuksesta, välillä yritetty ymmärtää, välillä kehittää, kritisoida ja kaataakin. Nyt olemme valmistautumassa maakuntavaaleihin, koska on pakko. Silti ei pidä antaa vaikutelmaa että nyt olisimme luovuttamassa tämän surkean uudistuksen edessä.

Meitä on täällä aika monta nykyistä ja entistä kuntapäättäjää, ja ainakin koko salillinen kuntademokratian kannattajia. Satavuotias kuntademokratiamme on nyt kuitenkin vaakalaudalla. Kunnat, jotka ovat totutusti huolehtineet ihmisten arjen ja kuntien elinvoiman kannalta keskeisistä tehtävistä, eivät saisi näin enää jatkossa tehdä.

Sote- ja maakuntauudistuksella ollaan kuntien valta siirtämässä – ei oikeastaan edes maakunnalle – vaan valtiovarainministeriöön. Rahat maakunnille tulevat sieltä ja ne eivät tule riittämään mihinkään. Kun maakunnilla ei ole verotusoikeutta, tulevat niiden valtuustot päättämään pääasiassa vain leikkauslistoista.

Samalla kunnilta otetaan pois mahdollisuus järjestää ja tuottaa sote-palveluja tai monia elinvoiman kannalta keskeisiä palveluja. Niiden budjeteista viedään puolet pois. Myös niiltä kunnilta ja kaupungeilta joilla ei ole ongelmia näitä palveluja tuottaa. Nyt tai tulevaisuudessa.

Valtiovarainministeriön alustavat laskelmat kunnilta pois otettavasta rahoituksesta on tehty ja ne ovat kauhistuttavia: esimerkiksi Turun osalta kaupungin ja VM:n laskelmissa on kymmenien miljoonien ero Turun tappioksi. Sopeutustarpeeksi muutettuna summat tarkoittavat sitä, että maakunnan keskuskaupungin tulisi esimerkiksi lakkauttaa koko lukiokoulutuksensa. Jokohan keskusta ja Sipilä sitten seuraavaksi tulevat kertomaan että kas, ette pysty enää huolehtimaan opetustehtävästäkään, siirretään sekin maakunnalle?

Suomessa on tehty paras-hankkeita ja viime hallituskaudella sote-uudistustakin kuntaliitosten pohjalta. Tuolloin monia kauhistutti ajatus lähidemokratian heikkenemisestä.

Nyt kaikilta suomen kunnilta ollaan vakavalla tavalla murentamassa niiden itsehallintoa.

Jos sote- ja maakuntauudistukset toteutuvat heikkenevät kaupungit, heikkenevät kaupunkiseudut. Varsinais-Suomen positiivinen rakennemuutos tarvitsisi investointeja ja palveluja vahvistuakseen ja muuttuakseen pitkäaikaiseksi, kestäväksi kasvuksi. Nyt meiltä ollaan viemässä työkalut siihen. Maakuntauudistus tulee toteutuessaan heikentämään koko Varsinais-Suomea ja sitä myöden koko Suomea.

Kehotankin kaikissa Varsinais-Suomen kunnissakin vielä pohdittavan, olisiko kunnan tai kaupunginvaltuuston kokouksessa vielä saatavissa, Helsingin esimerkillä, aikaan kielteinen kanta sote- ja maakuntauudistukseen. Nyt on viime hetket aikaa vaikuttaa siltä varalta, ettei koko uudistus kaadukaan omaan mahdottomuuteensa.

Kommentit

Jätä kommentti