Turku ei toteuta omia päätöksiään – lapsiperheiden kustannuksella

Toissaviikolla pohdin blogissani, ettei Yli-Maarian koulun viivästymisen kaltaisia palvelulupauksen pettämisiä saa Turussa enää tulla eteen. Ensi viikon kaupunginhallituksen lista ja kuluneen syksyn aikana käydyt keskustelut kuitenkin osoittavat, että saatoin toivoa liikaa.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi helmikuussa 2014 – siis kohta kolme vuotta sitten – linjaukset varhaiskasvatuksen palveluverkosta. Silloin päättäjien huolenaiheena oli mm. Rauninaukion ja Sofiankadun erittäin huonokuntoisten päiväkotien korvaavien tilojen saattaminen alulle. Tuolloin päätettiin ensin kaupunginhallituksessa ja sitten valtuustossa, että päiväkodit rakennetaan TVT-asuntojen kanssa kumppanuushankkeena ja että uudet päiväkodit tulevat käyttöön syksyllä 2016, viimeistään alkuvuonna 2017.

Prosessi eteni sitten niin, että hankesuunnitelmat hyväksyttiin kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa ja kasvatus- ja opetusautakunta kertoi omat näkemyksensä. Lopulta syyskuussa 2015 kaupunginvaltuusto hyväksyi uusien päiväkotien hankesuunnitelmat. Näin ollen oltiin yhä aikataulussa, jonka mukaan tilat olisivat käytössä Raunistulassa syksyllä 2016 tai viimeistään tammikuussa 2017, Tallimäessä (Sofiankadun korvaavan tilan nimi) päiväkotitoiminta alkaisi elokuussa 2017 tai viimeistään tammikuussa 2018.

Nyt on joulukuu 2016 ja molemmat uudisrakennukset ovat yhtä konkreettisia kuin keväällä 2014. Rauninaukion vanha päiväkoti jouduttiin jo sulkemaankin vuosi sitten ja lapset ripoteltiin pitkin kaupunkia. Lähipalvelulupaus petettiin Raunistulassa, joka vielä kaiken lisäksi on kasvanut Barkerissa ja lähitulevaisuudessa Fabriikin alueella. Keskustan alueella taas päivähoitopaikoista on jatkuva pula, ja Tallimäestä odotettiin tähän osaratkaisua ennen kuin esimerkiksi Kakolan alue valmistuu uusille asukkaille ja tarve kasvaa entisestään.

Kun asian etenemisen perään on kysellyt, on vastauksena ollut milloin kiinteistöliikelaitoksen kankeus, milloin TVT-asuntojen haluttomuus, toisinaan taas ”tämä prosessi vaan nyt on tällainen”. Kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtajana minua ei niinkään kiinnosta tekosyyt, vaan haluaisin ihan oikeasti tietää kenen tahdon mukaista on se että hankkeita tunnutaan viivyttävän tahallisesti?

Ensi keskiviikkona kokoontuva kaupunginhallitus vihdoin päättää Tallimäen päiväkodin osalta erinäisten rakentamista ja vuokraamista koskevien sopimusten hyväksymisestä ja solmimisesta TVT:n kanssa. Esittelytekstissä todetaan kuitenkin yhtäkkiä, että päiväkoti saatetaankin ottaa käyttöön vasta elokuussa 2018! Rauninaukion päiväkoti ei ole vieläkään päässyt edes listoille.

Nyt minulla olisi muutama kysymys:

– Miten voi olla, että Turku ei toteuta kaupunginvaltuustotasolla tehtyjä päätöksiä? Erityisen häpeällistä viivyttely on tämänkaltaisessa peruspalvelussa joka on aivan keskeinen lapsiperheille. Näinkö Turku rakentaa itsestään kuvaa lapsiperheystävällisenä kaupunkina?
– Kenen vastuulla on koordinoida tällainen kumppanuushanke sujuvasti kaupungin, kiinteistöliikelaitoksen ja TVT-asuntojen välillä? Mielestäni vastuu on kaupunginjohtajalla ja kaupunginhallituksen puheenjohtajalla.
-Voisikohan vastuulliset nyt hoitaa asiat niin, että sekä Rauninaukiolla että Tallimäessä lapset pääsevät uusiin tiloihin viimeistään tammikuussa 2018. Vaikka ihan joululahjana alueiden asukkaille.

Loppukaneettina todettakoon, että päiväkodit on mahdollista toteuttaa sangen nopealla aikataululla, sillä on jo päätetty sekin että rakennukset toteutetaan elementtiratkaisuna. Kilpailutus ja tilaaminen sekä toimitus vie muutaman kuukauden ja tilojen viimeistely saman verran. Kyse on siis vain ja ainoastaan tahdosta, ei mistään muusta.

Kommentit

Jätä kommentti