Turku tarvitsee menestyäkseen tulevaisuusinvestointeja

Puheenvuoro raitiotien jatkosuunnittelusta päätettäessä valtuustossa 20.4.2020

Monessa kriittisessä puheenvuorossa on vedottu maailman muuttumiseen viimeisen kuukauden aikana ja talouttamme uhkaavaan taantumaan. ensiksi  täytyy todeta, että vaikeina aikoina me emme todellakaan voi perua kaikkia tulevaisuusinvestointia tässä maassa tai tässä kaupungissa. Jos niin onkin tehty 90-luvulla, on niistä ajoista vain yksi asia opittavana: silloin tehtiin monta asiaa väärin ja syvennettiin talouden kuoppaa.

Vaikka tämä nyt onkin vain päätös suunnittelun jatkamisesta, toivon että rakentamisesta päätetään mahdollisimman pian. Nyt ei ole aikaa hukattavaksi. Samaan aikaan suunnittelun käynnistänyt Tampere pääse ratikan kyytiin tuota pikaa. Tamperehan on muuten moneen kertaan todettu Suomen vetovoimaisimmaksi kaupungiksi.

Myös Turussa on pitkään ollut positiivinen vire ja sitä pitää yhä vahvistaa toivottavasti pian ohi menevästä korona-ajasta huolimatta. Monenlaisia väestöennusteita on viime aikoina tehty. Välillä vedotaan siihen, ettei Turkuun ehkä olekaan tulossa sellaista ryntäystä kuin olemme ennustaneet. Ei olekaan, jos emme tee omaa tulevaisuuttamme rohkeasti. Joka tapauksessa on selvää, että kaupungistuminen kiihtyy Suomessa ja Turun on pärjättävä kilpailussa muiden keskisuurten kaupunkien kanssa. Siksi Turusta on pyrittävä kehittämään yhä kiinnostavampaa ja toimivampaa uusien asukkaiden, yritysten  sekä investointien houkuttelemiseksi. Raitiotiellä on keskeinen merkitys näiden tavoitteiden saavuttamisessa.

Kaupunkia kehittävät kasvuinvestoinnit ovat aina isoja ja harvemmin niihin on suoralta kädeltä rahoja valmiina kassassa ja ne kuuluisat ”kaikki muut” asiat kunnossa. Jos me sellaista aikaa odotamme, kuten monet toivovat, ei sitä hetkeä koskaan tulekaan. On myös todella helppoja heittoja sanoa että ratikkarahat pitää käyttää johonkin muuhun kuten palveluihin, koulutukseen, terveydenhuoltoon. Jostain tosiaan ne rahat pitääkin näihin ottaa, siksi me tarvitsemme investointeja jotka tuovat tähän kaupunkiin lisäarvoa, lisää yrityksiä ja työpaikkoja; siis lisää jaettavaa. Jos vain jaamme, loppuu rahat nopeasti. Lisää on luotava. Kasvuinvestoinneilla  me nimenomaan pyrimme rakentamaan parempaa kaupunkia myös palveluiden osalta, niin että jakovaraa on myös tulevaisuudessa.

Kommentit

Jätä kommentti