Vastine Markku Jokisipilälle

SDP kuuntelee ja keskustelee siitä mistä kansalaiset haluaa

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, VTT Markku Jokisipilä antoi asiantuntija-arvioitaan koskien kuntavaaleja Turun Sanomissa 15.1.2017. Jokisipilä toteaa arviossaan SDP:stä, että puolue ”puhuu väärästä asiasta, jos kuntavaalien teemana on sote-uudistus” ja että SDP:n kampanja ”pyörii asioiden ympärillä, mitkä eivät ole valtuustojen päätettävissä”.

Markku Jokisipilälle ja lukijoille on syytä oikaista, että SDP:n mielestä tulevat kuntavaalit ovat sote-vaalit siltä osin, että kansalaiset saavat nyt ensi kertaa sanoa äänestäessään mielipiteensä maan porvarihallituksen politiikasta ja sote-uudistuksesta. Kansalaiset voivat vaaliuurnilla antaa epäluottamuslauseen Sipilän hallituksen politiikalle, josta heillä ei ollut mitään tietoa eduskuntavaaleissa äänestäessään. Keskusta, kokoomus tai perussuomalaiset eivät tuolloin kertoneet, että valtaan päästyään ne aikovat yhtiöittää kaikki julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut ja avata koko verorahoin kustannetun järjestelmämme yksityisten yritysten kilpailulle. Eivätkä liioin kertoneet, että aikovat perustaa kokonaan uuden hallinnon tason maakuntaan. Tähän kansalaiset saavat nyt sanoa mielipiteensä, ja siksi tulevia kuntavaaleja voi kutsua sote-vaaleiksi.

Toisaalta, riviäkään uutta sote-lainsäädäntöä ei olla vielä hyväksytty, joten Markku Jokisipilän näkemys siitä että sote-asiat on jo otettu tulevilta valtuustoilta pois, on ennenaikainen. On hyvin kyseenalaista, tuleeko hallituksen sote-linjaukset täyttämään perustuslain vaatimuksia ja meneekö uudistus maaliin ehdotetussa muodossa.

Lisäksi on todettava, että SDP keskustelee kansalaisten kanssa niistä asioista, joista kansalaiset haluavat. Me kuuntelemme mielellämme erilaisia näkemyksiä eri aiheista, koski ne isoja tai pieniä asioista – kaikki ovat yhtä arvokkaita eikä niitä kuitata sanomalla ”nyt ei ole tämän asian aika”. Sote-uudistus jos mikä tällä hetkellä ihmisiä puhututtaa.

Turun SDP:lle on tärkeää kuntien elinvoima ja kasvu, perheiden hyvinvointi, lasten ja nuorten palveluihin sekä kasvatukseen ja koulutukseen satsaaminen, kohtuuhintaisesta asumisesta huolehtiminen ja asuinympäristöjen kehittäminen. Ennen kaikkea puhumme niistä arjen tärkeistä asioista, joita viemme vaalien jälkeen valtuustoissa eteenpäin – siihen kuntalaiset voivat luottaa.

Kommentit

Jätä kommentti