Yksityisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuihin tulee hintakatto!

Kasvatus- ja opetuslautakunta on eilisessä kokouksessaan päättänyt asettaa yksityisen varhaiskasvatuksen hintakatoksi korkeintaan 30 euroa palvelusetelin arvon lisäksi. Ratkaisusta äänestettiin: viranhaltijoiden esittämän 50 euron sijaan päätökseksi tuli 30 euroa SDP:n edustajien Koivusalon ja Jarmo Aallon sekä Vihreiden ja Vasemmistoliiton edustajien äänillä.

Valtuutettumme, kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Mari-Elina Koivusalo on pitänyt asiaa pitkään esillä yhdessä Vihreiden valtuutettu Niina Ratilaisen kanssa. Koivusalo ja Ratilainen toivat mielipidekirjoituksessaan jo yli vuosi sitten huolensa palvelusetelipäiväkotien ja kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen eroista ja perheiden epätasa-arvoisesta asemasta. Sittemmin valtuusto edellyttikin, että Turkuun tulee säätää asiakasmaksukatto. Eilen tämä päätös saatiin vihdoin toteen.

– Tämä on perheiden tasa-arvon toteutumisessa suuri edistysaskel. Turussa yksityistä palvelua on yli 30 % kaikesta varhaiskasvatuksesta. Meillä on joillain alueilla tilanne, ettei perheillä ole lähipalvelua saadakseen muuta vaihtoehtoa kuin ”valita” yksityinen päiväkoti – ja maksaa siitä enemmän kuin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa. Pahimmillaan tällä hetkellä lisämaksua on 77 euroa. On toki huomioitava, että iso osa yksityisistä palveluntuottajista tarjoaa palvelua nytkin samaan hintaan kuin kunnallinen tai muutamalla eurolla korotettuna, Koivusalo korostaa.

­Turussa palvelusetelin arvo on jo nyt huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi Tampereella. On laajan periaatteellisen keskustelun paikka, onko palvelusetelillä tuotettu palvelu tällä hetkellä Turussa kaupungin kannalta edullista tai ulkoistetaanko sillä myös joissain tapauksissa kustannuksia perheille. Vai onko tilanne epätasapainossa sen vuoksi, että yksityistä palvelua on liikaa, jolloin kaupunki ei ole enää ns. kuskin paikalla? Eittämättä tarvitsemme yksityisiä päiväkoteja täydentämään omia palvelujamme, mutta perheiden valinnanvapauden tulee samalla toimia myös aidosti molempiin suuntiin. Lisäksi meillä on viime aikoina ollut havaittavissa kehitystä, jossa suuret ketjut vievät tilaa pieniltä paikallisilta toimijoilta. Tämä ei ole toivottavaa monestakaan syystä, ja myös tähän olisi hyvä löytää ratkaisuja, Koivusalo painottaa.

Lisäinformaatiota aiheesta löydät kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksen eilisestä esityslistasta. Voit tutustua siihen linkistä alla.

https://ah.turku.fi/kasopelk/2021/0120001l/4239602.htm

Kommentit

Jätä kommentti