Hartiala ja Koivusalo: Toinen aste palautettava pikaisesti lähiopetukseen

Kannanotot

Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Kaija Hartiala (kok.) ja varapuheenjohtaja Mari-Elina Koivusalo (sd.) ovat huolissaan toisen asteen opiskelijoiden tilanteesta Turussa ja edellyttävät pikaista palaamista lähiopetukseen.

– Toisella asteella siirryttiin pääasiassa etä- ja hybridimalliseen opetukseen joulukuussa koronaepidemiatilanteen pahennuttua Turussa. Nyt epidemia on rauhoittunut, mutta opiskelijoiden tilannetta ei jostain syystä ole helpotettu, ihmettelevät Hartiala ja Koivusalo.

Opetuslautakunnan puheenjohtajisto on monin tavoin huolissaan nuorten tilanteesta. Ammatillisessa koulutuksessa keskeytykset ovat kasvaneet kolmanneksella, ammatillisten opintojen suorittaminen ylipäätään etänä on hankalaa, lukioissa itseopiskelu koetaan raskaaksi ja opiskelijoiden henkinen hyvinvointi on koetuksella.

– Oppimisen lisäksi nuorten koulunkäyntiin kuuluu oleellisesti sosiaalinen kanssakäyminen ikätovereiden kanssa. Kun tämä on evätty pitkäksi aikaa, on nuorilla nyt alkanut esiintyä vakaviakin mielenterveyden ongelmia. Mielenterveyspalvelut eivät mitenkään voi korvata nuorille tärkeitä kaverisuhteita, joiden palauttaminen normaaliksi olisi nyt äärimmäisen tärkeää. Koronan leviäminen kouluissa on todettu hyvin vähäiseksi.  Eristämisen nuorille aiheuttamat haittavaikutukset ovat suhteettoman suuria niihin oletettuihin hyötyihin nähden, joita eristämisestä oletetaan saatavan , sanoo lastenlääkäri Hartiala, joka työssään kohtaa oireilevia nuoria.

– On ymmärrettävää, että koronatilanteesta ollaan huolissaan, mutta nyt lapset ja nuoret maksavat epidemian hoidosta aivan liian kovaa hintaa. Ammatillisessa koulutuksessa on osin mahdotonta opiskella ammattia  etänä, lukiopuolella keskeytetään esimerkiksi pitkän matematiikan ja fysiikan opintoja. Tässä menee monen osaamispotentiaali hukkaan, puhumattakaan vaikutuksista nuorten hyvinvointiin ja ylipäätään elämänhallintaan. Kyllä toisella asteellakin voi käyttää maskeja ja järjestää lähiopetuksen mahdollisimman koronaturvallisesti, toteaa Koivusalo.

LisätiedotKaija Hartiala 050-5590102

Mari-Elina Koivusalo 040-5951035