Kokeilu anonyymista työnhausta Turussa

Valtuustoaloitteet

Kokeilu anonyymista työnhausta Turussa

Useat Suomen kaupungit ovat käynnistäneet tai käynnistämässä kokeilua nimettömästä eli anonyymista työnhausta. Esimerkiksi Helsinki kokeili nimetöntä työnhakua viime keväänä, ja Espoo käynnistää vastaavan kokeilun syksyllä 2013.

Anonyymissa työnhaussa tehtävää hakevat henkilöt täyttävät sähköisen hakemuksen normaalisti rekrytointijärjestelmään. Tämän jälkeen hakemuksista poistetaan hakijan henkilökohtainen tausta eli nimi, osoite, ikä, sukupuoli, syntymäpaikka, siviilisääty, perhetiedot, kansalaisuus ja äidinkieli.

Ennen työhaastattelua saadaan siis tietoon vain hakijan ammatti, tutkinto ja tutkintotaso, edelliset työsuhteet ja suoritetut työtehtävät sekä niihin liittyvän osaamisen.

Anonyymissa työnhaussa korostuu osaaminen ja olennainen työkokemus, kun henkilökohtaiset tiedot ja niiden herättämät mielikuvat puuttuvat. Esimerkiksi toisen polven maahanmuuttajat, joilla on kielitaito ja koulutus, mutta jotka kärsivät nimen aiheuttamista ennakkoluuloista, hyötyvät anonyymista työnhausta. Lisäksi tietyt ikäryhmät ja etnisistä taustoista tulevat kokevat usein työnhaussa syrjintää, joka on usein tiedostamatonta.

Anonyymin työnhaun tavoitteena onkin vähentää työnsaantiin mahdollisesti vaikuttavaa tiedostamatonta tai tahatonta syrjintää.

Anonyymia työnhakua on kokeiltu useissa maissa, kuten Saksassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Iso-Britanniassa. Belgiassa lainsäädäntö velvoittaa nimettömään työnhakuun. Tutkimusten mukaan anonyymi työnhaku on vähentänyt ikä- ja sukupuolisyrjintää työnhaussa.

Me valtuutetut esitämmekin, että Turun kaupunki käynnistää kokeilu anonyymista työnhausta.