Valtuustoaloite: Veneiden septitankin tyhjentämisen mahdollistaminen kaupungin ulkoilusaarissa

Valtuustoaloitteet

Turku on Saaristomeren pääkaupunki ja vahvasti sitoutunut Saaristomeren ti- lan parantamiseen niin strategiassaan kuin edunvalvontatavoitteissaan. Saaristomeren tilan parantamiseksi ja sen ainutlaatuisen luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi on toimittava kaikin keinoin myös kaupungin omassa toiminnassa.

Vuodesta 2005 lähtien on Suomessa ollut kiellettyä tyhjentää veneiden käymäläjätteitä mereen. Vuosien varrella septitankkien imutyhjennyslaitteistojen verkosto Saaristomerelläkin on tullut kattavammaksi, mutta puutteita on yhä.

Kaupungin kolmesta ulkoilusaaresta vain Pähkinäisissä on mahdollisuus septitankin imutyhjennykseen ja tässäkin tapauksessa palvelu on Pidä Saaristo Siistinä ry:n toteuttama. Veneilijöiden keskuudessa viime vuosina erittäin suositussa Maisaaressa tai sijainniltaan erittäin keskeisellä paikalla olevasta Vepsän saaresta ei tätä palvelua löydy.

Me allekirjoittaneet esitämme, että kaupungin on kesästä 2023 lähtien järjestettävä veneilijöille septitankin tyhjennysmahdollisuus Maisaareen ja Vepsään. Tämän voi tehdä mahdollisuuksien mukaan joko omana toimintana tai vaihtoehtoisesti neuvotella palvelun järjestämisestä ja ylläpidosta Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa siten, että kaupunki vastaisi aiheutuvista kustannuksista.