Terveisiä kasvatus- ja opetuslautakunnasta

Kasvatus- ja opetuslautakunta kokoontui eilen painavan esityslistan ääreen. Mukana oli niin selvitys varhaiskasvatuksen kustannuksista kaupunginhallitukselle, iltakouluasia strategisista tavoitteistamme sekä monia isoja tilakysymyksiä – tulevaisuusteemoja siis! Tässä muutamia nostoja päätöksistä:

Turun varhaiskasvatuksen kustannusten kasvu ja vertautuminen kuusikko-kaupunkeihin on keskusteluttanut pitkin syksyä. Toimialajohtaja sekä varhaiskasvatuksen palvelualuejohtaja olivat tehneet ansiokkaan työn laatiessaan lautakunnalle selvityksen asiasta. Koska lukuja voidaan tarkastella vasta vuoden 2016 näkökulmasta, on todettava kustannusten kasvun johtuneen pääsääntöisesti oman toiminnan vajaakäytöstä sekä laatuun panostamisesta. Turku on halunnut säilyttää tasa-arvoisen subjektiivisen oikeuden varhaiskasvatukseen ja päivähoitoon kaikille lapsille. Samoin ryhmäkokoja ei ole kasvatettu lain sallimalle enimmäistasolle. Nämä ovat oikeanlaisia arvovalintoja joita ei mitata rahassa. Toinen syy kohonneisiin kustannuksiin on omien päiväkotien vajaakäyttö, kun samalla perheille annetaan palveluohjauksesta yhä useammin palveluseteli. Yksityisten päiväkotien täyttöaste on 110% kun se omassa toiminnassa on hieman yli 90%, toisilla alueilla vähemmän. Näin ollen kaupunki maksaa ”tyhjistä” paikoista tilojen ja olemassa olevan henkilöstön muodossa, samalla kun maksamme palvelusetelin ja menetämme asiakasmaksutuloja perheiden maksaessa ne yksityisille toimijoille.
Lautakunta otti SDP:n esityksestä lausunnon yhteenvetoon tiukemman kannan äänestyksen jälkeen. Ryhmäkokojen kasvattaminen tai subjektiivisen oikeuden rajaaminen ei mielestämme ole vaihtoehto. Samoin yksityisen toiminnan laajentaminen ei tuo toivottua säästöä, sillä kustannuseroa yksityisen ja julkisen toiminnan välillä selittää se, että julkisella puolella on suhteessa enemmän alle 3-vuotiaita, erityislapsia ja maahanmuuttajalapsia ja julkinen puoli hoitaa myös käytännössä täysin esimerkiksi kalliin vuoropäivähoidon järjestämisen. Esityksessämme edellytettiin, että omien päiväkotien täyttöasteen tavoitetasoksi on asetettava 100% ja palveluohjauksen on sitouduttava tätä seuraamaan ja huomioimaan ohjauksessaan. SDP:n esitystä tukivat vihreät, vasemmistoliitto sekä RKP.

Iso asia listalla oli lausunto Ruiskatu 8:n kiinteistön eli ammattikorkeakoululta vapautuvien tilojen jatkokäytöstä. Esityksestämme koko lausunto palautettiin uudelleen valmisteltavaksi. Katsomme, että 16 miljoonan euron remontti väistötilaan on lyhytnäköistä rahankäyttöä. Samoin mielestämme on ammatillisen koulutuksen aliarvioimista, että se saisi toiminnalleen epätarkoituksenmukaiset tilat ja nekin tulisi jakaa perusopetuksen (Vasaramäen ja Samppalinnan koulu) kanssa. Ihanteellinen ja tulevaisuuteen katsova ratkaisu olisi, että Skanssin monitoimitalon rakentamista kiirehdittäisiin ja Vasaramäen Syreenikujan toiminnot siirtyisivät suoraan sinne huonokuntoisesta rakennuksesta. Samalla Ruiskadun nykyinen talo voitaisiin purkaa ja ammatillisen koulutuksen kampusalueen kehittäminen Ruiskatu-Peltola-akselille käynnistettäisiin mahdollisimman pian. Näin saataisiin koottua hajallaan oleva ammatillinen koulutus lähelle toisiaan, luopua turhista tiloista ja saada kohtuullinen yhteys Kupittaalla sijaitsevaan ammattikorkeakouluun jonka kanssa tehdään muutoinkin paljon yhteistyötä ja jota on jatkossa yhä syvennettävä.

Lisäksi lautakunta käsitteli Pansion koulun ja kirjaston peruskorjausta. Tätä on saatu odottaa jo nyt liian kauan, ja lautakunta päätti edetä hankkeessa hyväksymällä tilatarveselvityksen. Vasemmistoliitto esitti, että peruskorjauksen yhteydessä kouluun rakennettaisiin tilat yläkoululle. Tätä emme kuitenkaan tue, sillä noin sadan oppilaan ykäkoulussa ei kyettäisi tarjoamaan kattavasti esimerkiksi valinnaisaineita. Koko alueen elinvoimaisuuden kannalta on nyt ensiarvoisen tärkeää, että alakoulu ja kirjasto saavat asianmukaiset, modernit ja oppilaita sekä oppimista palvelevat tilat ja mahdollisimman nopealla aikataululla. Pansio-Pernon alueelta tullaan jatkossakin käymään yläkoulu Topeliuksen koulussa yhdessä Aunela-Vienola-Portsa alueelta tulevien nuorten kanssa, eikä tätä ole syytä lähteä muuttamaan.

Kommentit

Jätä kommentti